En viktig uppgift för kommunen är att i planer visa hur samhället ska utvecklas. För kommuner innebär det att planera och besluta hur olika områden ska användas och utformas.
Det finns olika typer av planer - översiktsplan, fördjupad översiktsplan, detaljplaner och områdesbestämmelser. Översiktsplanen är det strategiskt viktiga och långsiktigt styrande dokumentet och detaljplan och områdesbestämmelser det formellt bindande dokumentet. Kommunen har ensam beslutanderätt i planeringsfrågor, planmonopol.
Planarbetet regleras i plan- och bygglagen (PBL) och Miljöbalken
.
Den 1 och 2 januari 2015 träder ändringar i plan- och bygglagen, PBL, plan- och byggförordningen (PBF) och i miljöbalken (MB), i kraft. Dessutom införs en ny lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar.
Läs mer på Boverkets webbplats
Läs mer om planprocessen under Pågående detaljplanering
Detaljplanen reglerar hur och var staden får bebyggas, hur vägar och parker ska anläggas och så vidare. Den gällande detaljplanen styr om bygglov beviljas eller inte.
Under planarbetet tas nya detaljplaner fram, det vill säga man prövar om ett förslag till markanvändning är lämpligt med utgångspunkt i plan- och bygglagen (PBL). Detta sker till exempel under det att större bebyggelse eller ombyggnad planeras.
Beslutet att anta en detaljplan får överklagas hos mark- och miljödomstolen.
Kommunen prövar om överklagandet skett inom föreskriven tid. I så fall överlämnas ärendet till mark- och miljödomstolen för prövning. Observera att det endast är de som senast under utställningstiden framfört skriftliga invändningar mot planförslaget eller de som fått besvärshänvisning som har rätt att överklaga.
I överklagandet ska minst anges vilket beslut som överklagas, vilken ändring av beslutet som begärs samt vara undertecknat. Skrivelsen bör även innehålla synpunkter på själva sakfrågan samt den klagandes adress.
Senast publicerad: 2018-04-10
Kontakt
Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
varmdo.kommun@varmdo.se